Det ny HOLMEGAARDHolmegaard Glasværk

En eventyrlig verden åbner sig, når Det ny Holmegaard indvies i 2018. Et univers af oplevelser, uddannelse og erhverv. 15.000 kvadratmeter og 10.000 års historie samlet på ét sted.

Det ny Holmegaard bliver et moderne og højteknologisk kulturhistorisk museum med afsæt i de kreative erhvervs historie. Fra nutidens begyndelse i 1820’erne til i dag. Det ny Holmegaards samarbejdspartnere bringer det historiske materiale ind i nutiden, og giver nye spændende muligheder. Det ny Holmegaard bliver et pulserende center med kunsthåndværk og design for omverdenen.

Det ny Holmegaard vil anvende Danmarks eneste bevarede glasværk og Nordens største glassamling til at fortælle industriens eventyr, og til at genindføre kunsthåndværkets viden, æstetik og kvalitet i den danske kultur. Et eventyr, en historie, der rækker tilbage til industriens begyndelse og langt ind i fremtiden.

Det ny Holmegaard er fortid og fremtid forankret i Fensmarks unikke tørvemose.

Området med den gamle fabrik, den nyopførte hovedbygning, de nyrenoverede tørvehaller, den gamle glasbys skole, de bevaringsværdige arbejderboliger fra 1820’erne, kontorbygningerne fra 1890’erne og kunsthåndværkernes atelier og ikke mindst et stort udendørsareal mod mosen bliver en del af Det ny Holmegaard. Indeni bliver Det ny Holmegaard omdannet til eksperimentarium, udstillinger, levende værksteder, brandstore, cafe.

Dørene åbner sig for en verden af besøgende og brugere i alle aldre, og for en verden af samarbejdspartnere fra nær og fjern. Det ny Holmegaard er for alle, der kan finde glæde og interesse, mening og idéer ved de muligheder stedet giver.

Hundrede tusinde af besøgende og bruger forventes at strømme til Det ny Holmegaard. Potentialet er dog langt højere og større. Det betyder masser af liv og aktivitet i Det ny Holmegaard. Det gamle værk bliver værd at besøge – igen.

Stedet emmer af stolthed, oser af design og ulmer af oplevelser og nyt. Det vil være kilde til kæder af opdagelser, viden, læring og forskning. Og det vil være kilde til inspiration og berigelse på form og indhold; unikke beretninger og indretninger med billeder, lys, lyde, materialer og redskaber.

Gennem de sidste 3-4 år har Museum Sydøstdanmark og Næstved Kommune arbejdet på en ganske særlig idé for området med det gamle Holmegaard Glasværk. Nu er de første tilsagn om fondsstøtte modtaget, så vi rykker fortsat nærmere en realisering af ideen. På nuværende tidspunkt har Realdania givet tilsagn om støtte på godt 35 mio. kr. Knud Højgaards Fond støtter med 3 mio. kr. Brand af 1848 fonden 500.000 kr. Næstved Museums Fond 1. mio. kr.

Fra idé til eventyr

Idéen er med tiden blevet til et omfattende prospekt for Det ny Holmegaard. Prospektet bruges til at søge en række fonde om støtte til renovering og nye indretninger af eksisterende bygninger. Det ny Holmegaard er et anlægsprojekt til i alt 125 mio. kr. Til de første, største og vigtigste istandsættelser mv. skal der bruges godt 103 mio. kr.

Download publikationen “Det Ny Holmegaard – En sammenfatning af prospektet” (pdf).

Zusammenfassung des Prospekts “Det Ny Holmegaard” DE (pdf)

Vi håber på et eventyr af de store. I publikationen “Det ny Holmegaard – Industriens eventyr” fortæller vi med eventyrets magi og historiens vingesus om idéen og drømmene for det gamle værk og flagskib.

Download publikationen “Det Ny Holmegaard – Industriens eventyr” (pdf).

Vi glæder os til at byde velkommen og indenfor.